Defragmentácia

Zakaždým, keď otvoríte dátový súbor v aplikácii, urobíte v ňom zmenu a opätovne ho uložíte, môže sa stať, že v pôvodnej lokácii na disku už nebude dostatok miesta pre nový (väčší) dokument. V tom prípade operačný systém uloží dokument na disk tak, že časť uloží na pôvodné miesto a časť na iné voľné miesto. Pokiaľ priebežne pokračujete v úpravách (a samozrejme zväčšovaní) súboru, tak sa tento postupne môže nachádzať na viacerých lokáciách na disku. Tomuto sa hovorí, že súbor je fragmentovaný. Zakaždým, keď sa pokúsite takýto súbor otvoriť, systém musí prehľadať disk, aby dokázal spojiť všetky časti súboru. Táto činnosť výrazne spomaľuje prácu, keďže musí vykonať viacnásobné čítanie z disku.

Keď vymažete z disku súbor alebo adresár (obzvlášť ak vymažete skupinu súborov alebo adresárov) vytvoríte malý fliačik volného diskového priestoru. Ako pracujete ďalej na počítači, vytvárate a upravujete súbory, na disku budete mať stále menej a menej kontinuálneho voľného diskového priestoru. Zakaždým keď potom budete vytvárať alebo ukladať súbory, bude to trvať dlhšie, pretože systém bude musieť vykonať viacnásobnú operáciu zápisu do viacerých lokalít. Tomuto sa hovorí, že je fragmentovaný disk. Windows Server 2003 poskytuje dva programy na defragmentáciu disku:

  • Disk Defragmenter – grafický nástroj
  • Defrag.exe – pracuje na príkazovom riadku

Obidve utility môžete použiť na optimalizáciu disku defragmentáciou súborov (tiež nazývané defragging). Defragmentácia pracuje na princípe spojenia fragmentovaných súborov do jedného celku, ktorý sa následne presunie na inú časť disku (kde je dostatok miesta na uloženie súboru v celku)

Disk Defragmenter

Program sa spúšťa cez tlačítko Start -> Programs -> Accessories -> System Tools -> Disk Defragmenter. Pre spustenie programu musíte mať administrátorské práva.

Analýza disku

V okne Disk Defragmenteru sa zobrazuje zoznam lokálnych diskov spolu s informáciou o inštalovanom súborom systéme, kapacite a použitom mieste.

Pred tým ako spustíme defragmentáciu je vhodné spustiť analýzu disku. V skutočnosti je hlúposťou nespustiť analýzu ako prvú, pretože defragmentácia je zdĺhavá činnosť a analýza disku môže ukázať, že ani nie je potrebná. Spustenie analýzy je jednoduché:

  • kliknite na disk, ktorý chcete analyzovať
  • kliknite na tlačítko Analyze

Úlohou analýzy je skontrolovať súvislosť súborov na disku. Následne zobrazí informácie o výsledku analýzy.

Výsledok je aj farebne odlíšený:

  • modrá farba – označuje súvislé súbory
  • červená farba – fragmentované súbory
  • biela farba – voľné miesto
  • zelená farba – systémové súbory (nemôžu byť presunuté)

Dialógové okno vám oznámi, či je defragmentácia potrebná, alebo nie. Pre detailné informácie o stave disku kliknite na tlačítko View Report. Analýzu disku by ste mali spúšťať pravidelne – ako často, to závisí na aktivite vášho počítača.

POZOR! Otvorené súbory nemôžu byť analyzované (ani defragmentované). Preto ukončite všetky aplikácie pred začatím procesu.

Defragmentácia disku

Defragmentáciu môžete spustiť ihneď po ukončení analýzy, alebo môžete odložiť spustenie na inú (vhodnejšiu) dobu. Pokiaľ defragmentujete súborový server, vykonávajte defragmentáciu mimo pracovnej doby. Pred tým, ako defragmentácia začne, disk je re-analyzovaný a to aj v prípade, že ste analýzu práve ukončili. Postup defragmentácie môžete sledovať na obrazovke. Po ukončení je zobrazený dialóg so správou o novom stave disku.

Obmedzenia Disk Defragmenter-a

Disk Defragmenter má niekoľko vážnych obmedzení. Tento softvér totiž nie je produktom Microsoftu, ale je zakúpený od firmy Executive Software ako limitovaná verzia plného produktu. Obmedzenia sú nasledovné:

  • nemôžete defragmentáciu naplánovať plánovačom úloh
  • dokážete defragmentovať iba lokálne disky
  • defragmentovať môžete zároveň iba jeden disk
  • program nemôže byť skriptovaný

Samozrejme, môžete si zakúpiť plnú verziu produktu, ktorá toto všetko zvláda. Tu musím ale upozorniť na jednu vec. Najčastejšou obeťou fragmentácie sú obvykle súborové servery, ktoré zvyčajne obsahujú viac diskov a pritom nemôžu byť defragmentované počas pracovnej doby. Môžete síce pri odchode z práce spustiť defragmentáciu, ale iba jedného disku. Preto môže byť zakúpenie plnej verzie nevyhnutným riešením.

Defrag.exe

Novinkou vo Windows Server 2003 je program defrag.exe, ktorý môžete použiť z príkazového riadku na rozdiel od Disk Defragmenter-a. Jeho použitie má niekoľko výhod, najväčšou z nich je možnosť použitia plánovačom úloh. Ďalšou je rýchlosť a efektivita vďaka použitiu príkazového riadku. Syntax je nasledovná:

defrag disk: [/a] [/f] [/v]

kde:

  • disk: – označenie disku ktorý chceme defragmentovať
  • /a – spustí iba analýzu
  • /f – vynúti defragmentáciu, aj keď podľa analýzy nie je potrebná
  • /v – zobrazí podrobnejší výstup

POZOR! Nemôžete mať súčasne spustený defrag.exe a Disk Defragmenter. Prvý program, ktorý spustíte ten pobeží, druhý sa nespustí.

Problémy s defragmentáciou

Nebuďte prekvapení, ak po defragmentácii zostane disk stále čiastočne fragmentovaný. Je niekoľko príčin, prečo sa to deje a niektoré z nich nie je možné odstrániť.

Niektoré systémové súbory nie sú nikdy defragmentované.

Oba programy majú naprogramované vynechať z defragmentácie niektoré systémové súbory. Oficiálne sú to tieto:

Bootsect.dos
Safeboot.fs
Safeboot.csv
Safeboot.rsv
Hiberfil.sys
Memory.dmp (ak existuje)
Stránkový súbor

Defragmentácia stránkového súboru

Stránkový súbor (nazývaný aj swapovací súbor – swap file) je vždy otvorený pre použitie operačným systémom – z toho dôvodu samozrejme aj nemôže byť defragmentovaný. Ak je však fragmentovaný, výkonnosť systému znateľne klesá. Tento problém sa dá vyriešiť pomocou ďalšieho disku (prípadne partície). Tu je postup:

  1. Control Panel -> System
  2. vyberte záložku Advanced, kliknite na tlačítko Settings v sekcii Performance
  3. vyberte záložku Advanced
  4. v sekcii Virtual Memory kliknite na tlačítko Change
  5. vyberte ďalší disk a nastavte veľkosť súboru rovnakú ako bola pôvodná
  6. vyberte pôvodný disk a vyberte No Paging File
  7. reštartujte systém
  8. spusťte defragmentáciu
  9. po skončení presuňte stránkovací súbor na pôvodný disk

Nedostatok voľného miesta znižuje výkon defragmentácie

Ak po defragmentácii vám report oznámi, že ešte stále veľa súborov je fragmentovaných, obvykle je to problém s voľným miestom na disku – defragmenter nedokáže nájsť dostatok voľného miesta na „zaparkovanie“ dočasných súborov. Spusťte analýzu znova a skontrolujte, či je stále požadovaná defragmentácia (čo sa aj často stáva). V skutočnosti aj keď analýza hlási, že defragmentácia nie je potrebná, môžete ju spustiť ešte raz, aby ste disk optimalizovali o trocha viac. Nie je neobvyklým prípadom, že defragmentáciu spúšťate aj niekoľkokrát za sebou.

POZOR! Defragmenter vyžaduje najmenej 15 % volného miesta na disku, 25 % je ale lepšou voľbou… ;)

Optimálnym riešením v prípade nedostatku miesta je presunúť časť súborov na iný disk/partíciu/počítač.

Diskový priestor rezervovaný v NTFS

NTFS má tzv. Master File Table (MFT), ktorá musí byť umiestnená na začiatku zväzku. V MFT je uložená informácia o umiestnení súborov. Windows rezervuje priestor na začiatku zväzku pre MFT, takže tento priestor nie je dostupný pre defragmentáciu. Nielenže defragmenter nemôže do tohto priestoru uložiť defragmentované súbory, ale ani dočasné súbory.

POZNÁMKA: pokiaľ by sme pozreli na MFT podrobnejšie, prišli by sme na to, že Windows tento priestor predsa len občas používa aj na uloženie iných dát než je MFT. Nie je to práve najlepšie riešenie, ale keď nie je dosť miesta na disku, nič iné asi ani systému nezostáva. Z toho vyplýva, že je vhodné pravidelne kontrolovať, či je na diskoch dostatok voľného miesta.

Keď vypočítavate voľné miesto na zväzku, treba si uvedomiť že matematika nie je celkom priamočiara. 1/8 zväzku je vyhradená pre MFT, takže keď vidíte štatistiku použitého/voľného miesta na NTFS partícii musíte počítať s týmto vyhradeným miestom a odpočítať cca 12% z volného miesta.

Optimalizácia výkonu defragmentátora

Defragmentátor môže pracovať efektívnejšie, pokiaľ budete dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

defragmentujte systém:

  • po odinštalácii aplikácií
  • po vymazaní väčšieho množstva súborov (alebo menšieho množstva veľkých súborov)
  • pred inštaláciou aplikácií, obzvlášť pred inštaláciou aplikácií typu back office (Exchange, Oracle, SQL Server)
  • po update systému

7 komentárov k “Defragmentácia”

  1. Toto všetko je pekné ale ja mám taký problém s, ktorým si neviem rady. Týka sa voľného miesta na jednotke „C“.
    Idem si napaľovať. Spustím nera hodím doň pár súborov+jeden z virtuálnej DVD(hru 3.48 Gb). A on to začne nahadzovať ale v polke skončí vipíše, že sa to nedá zapísať a ja ho vypnem, a ešte počas totho mi začne vyhadzovať, že je na disku málo voľného miesta.
    ALE ti nastáva problém keď som predtým mal voľné na C-čku 580 Mb teraz je tam NIČ!!!!!!!
    Ako je to možné!!!!??????
    Napr. v mojich dokumentoch je deklarovaná veľkosť 7.9 Gb a keď ich otvorím a označím všetky vihodí mi veľkosť len 2.25 Gb !!!!!!!!!
    PROSÍM a zároveň AJ ĎAKUJEM ZA AKÚKOĽVEK POMOC !!!!!!!!

  2. Pravdepodobne je v Nere zapnute cachovanie suborov. Takze problem je, ze vlastne z pripravenych suborov robi este jednu kopiu na disk. Zaver: pozriet sa v nastaveniach Nera, ci tam nie je zapnute nieco ako „Cachovat subory na disk“. Presne ale neviem povedat kde to je, Nero nepouzivam.

    Ad subory na disku a velkost. Existuje nieco ako skryte subory. Preto si treba dat zapnut v nastaveniach Prieskumnika (pripadne Total Commandera, alebo teda co pouzivate) polozku „Zobrazit skryte a systemove subory“.

    A este je dobre sa pozriet na temu, ku ktorej sa prispieva. Toto nijako nesuvisi ani s Windows Server 2003 ani s defragmentaciou…

  3. Celkom dobry clanok. =) Robim teraz referat o HDD a uz mi chybala len defragmentacia, takze dikes za „vypomoc“ pri pisani referatu a aj som sa tu cosi nove podozvedal. A chcel by som sa este opytat ze ci precalen existuje nejaky program na defragmentaciu HDD aj v Linuxe…je mi jasne ze tam fragmentacia nevznika, ale precalen keby som na Linux pripojil fragmentovany HDD tak ci mi ho nieco dokaze defragmentovat. =)

  4. Zabudol si jednu celkom podstatnu informaciu: a to aky filesystem pripajas a chces defragmentovat… ;) Aby bolo jasne, ako to je s defragmentaciou ext3 filesystemu, tak jeden clanocek:
    http://www.root.cz/clanky/proc-linux-nepotrebuje-defragmentaci/
    A tu zasa jeden, ktory hovori ako defragmentovat disku v linuxe:
    http://www.root.cz/clanky/defragmentace-disku-v-linuxu/

    Osobne ale mam jeden nazor. Najjednoduchsia a najrychlejsia defragmentacia je jednoducho presunut data z jedneho disku na druhy a potom naspat. Je to univerzalna rada pre takmer kazdy filesystem :)

  5. V registroch HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction zmeňte hodnotu kľúča Enable na Y,
    defragmentuje len systémové súbory Windowsu potrebné pre štart tzn. systemove subory

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *