Windows Server 2003 – aplikovanie diskových kvót – 2

Aby sme mohli začať pracovať s diskovými kvótami, musíme ich najprv aktivovať. Aktiváciu vykonáme nasledovne:

  • otvorte Explorer (Prieskumník)
  • pravým tlačítkom myši kliknite na zväzok, na ktorom chcete aktivovať kvóty
  • z menu vyberte Properties
  • vyberte záložku Quota
  • zaškrtnite položku Enable quota management


Týmto aktivujeme kvóty a sprístupníme ďalšie položky na záložke.

Odmietnutie prístupu ak je dosiahnutý limit

Pokiaľ chcete zabrániť užívateľom zapisovať na zväzok, ak dosiahli pridelený diskový limit, zaškrtnite položku Deny Disk Space To Users Exceeding Quota Limit. Užívatelia budú musieť vymazať nepotrebné súbory, pokiaľ budú chcieť vytvoriť priestor pre nové. Chybová hláška, ktorú pri zaplnení užívateľ uvidí, záleží od používaného softvéru, ale obvykle to bude hláška, že disk je plný. Pokiaľ iba chcete užívateľov varovať, že sa blížia k limitu (prípadne ho dosiahli) túto voľbu nezaškrtávajte.

Nastavenie defaultných kvót

Pre kvóty môžete nastaviť dve hodnoty:

  • Disk quota limit – koľko miesta na zväzku môže užívateľ použiť
  • Disk quota warning – hodnota, o ktorej si myslíte, že už je dostatočne blízko k určenému limitu aby bol užívateľ varovaný

Pre zadávanie kvót vyberte Limit Disk Space To a zadajte číslo. Následne vyberte jednotku, v ktorej bude zadaná hodnota (zo zoznamu). Jednotky v zozname sú vytvárané dynamicky a závisia na veľkosti zväzku na ktorom aktivujete kvóty. Jednotky môžu byť mimo bežných až TB (TerraByte = 1000GB), PB (PetaByte = 1000TB) a EB (ExaByte = 1000PB).

Pri dosiahnutí/prekročení kvóty (alebo warning limitu) môžete požadovať, aby táto udalosť bola zapísaná do logu. Tieto udalosti sú zapísané do System Logu v Event Vieweri. Udalosti sú označené ako „Information“ a ich typ je „Disk Event“.
Zapísanie takejto udalosti do logu ale nie je veľmi veľkým pomocníkom. Informácia totiž obsahuje namiesto užívateľského prihlasovacieho mena jeho SID a popis je len všeobecný o tom, že daný užívateľ dosiahol, resp. prekročil limit. Pri zaškrtnutí tejto voľby v podstate len zapĺňame (zbytočne) log.

Pokiaľ sme nakonfigurovali všetky možnosti, kliknutím na OK kvóty aktivujeme. Systém zobrazí správu o tom, že potrebuje prekontrolovať zväzok aby zozbieral informácie o vlastníkoch súborov a vypočítal aktuálne obsadenie disku jednotlivými užívateľmi (s výnimkou účtu Administrator).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *